Quant temps puc conservar una ampolla de vi?

Quant temps puc conservar una ampolla de vi?

Molt sovint els amants del vi ens pregunten quant temps poden conservar una ampolla, quin és el seu potencial d'envelliment i quins factors determinen una òptima evolució i longevitat del vi.

Però ... per què envellir un vi?

Perquè molts vins aconsegueixen la simbiosi perfecta quan les notes varietals es fonen amb les notes de cacau, vainilla, coco, cafè o fumades procedents de la criança en bóta. No només arrodoneixen i suavitzen els tanins, sinó que fan del vi un tot, complet i complex.

En les ampolles, a causa de l'absència d'oxigen, la fruita fresca deixa pas a la fruita madura i cuita així com a notes vegetals i animals com xampinyó i cuir.

APUNT: El roure francès és més car que el roure americà. Atorga al vi sabors subtils a torrats, fruits secs i té uns tanins més suaus. El roure americà, per contra, dóna sabors més dolços (coco i vainilla) però els seus tanins són més aspres.

Com afecta la criança al sabor del vi

Varietats i estils de vi

No totes les varietats poden admetre una llarga criança. Algunes d'elles s’expressen millor en l'elaboració de vins, frescos i joves.

Varietats i zones ideals per l’envelliment

- Cabernet Sauvignon

- Ull de llebre (alguns)

- Monastrell

- Malbec

- Sangiovese

- Syrah

- Negres del Douro (Portugal)

- Bordeus (Blancs/negres, França)

- Super Toscans (Toscana, Itàlia)

- Barolo

- Rioja (Reserva)

- Priorat

- Pinot Noir de la Borgonya (França)

- Chardonnay

- Champagne (França)

Varietats i zones idònies per a vins joves

- Merlot

- Garnatxa (blanca/negra)

- Gamay

- Chenin Blanc

- Sauvignon Blanc

- Gewürztraminer

- Xarel·lo

- Pinot Gris

- Chardonnay

- Albariño

- Beaujolais (Sud de la Borgonya, França)

- Lambrusco

- Cava (d'1 a 3 anys)

APUNT: Una bona acidesa és decisiva per el correcte envelliment d'un vi. Per això, molts dels vins amb major potencial de guarda provenen de climes més freds i vinyes situades en zones altes.

Factors enològics per a una correcta criança

Una estructura sòlida permetrà al vi gaudir d'una evolució progressiva i reeixida, però... què diantre és l'estructura d'un vi?

L'estructura

L'estructura d'un vi la conformen el perfecte equilibri entre l'acidesa, la pròpia estructura dels tanins i el grau d'alcohol:

- Acidesa:

Una acidesa moderada / elevada és bàsica per a la correcte evolució del vi. El manté viu i amb nervi. Si la boca se us fa aigua i us fa salivar, voilà!

- Tanins:

La presència moderada /alta de tanins - (en excés o molt verds, els tanins poden resultar desagradables en boca) - garanteix una evolució de la fruita complexa en matisos i atorga cos al vi.

- Grau d'Alcohol:

Pocs vins amb potencial de guarda tendeixen a ser alcohòlics en excés. Un grau d'alcohol equilibrat (entre 12 i 14 graus) garanteix una correcta oxidació sense fer malbé el vi.

Vins de Cellers Torres que freguen l'eternitat...

Tot i que molts vins han admès amb dignitat criances de més de vint anys, recomanem seguir els consells de consum de cada elaborador.

Per la nostre banda, aquests són alguns dels nostres vins i anyades amb més recorregut evolutiu actualment al mercat:

La Recomanació

Una manera excel·lent (i didàctica) de comprovar l'evolució d'un vi és comprar tres ampolles iguals. Una l’obrim el mateix dia i la tastem. La segona la destapem passats uns 18 mesos. Finalment, passats entre 3 i 5 anys, obrim i tastem la tercera.

Convé portar un diari de tast per anotar i recordar les diferències. Una mena de diari-control de l'evolució del vi. D'aquesta manera podrem esbrinar el moment òptim per al seu consum.

Relacionat

Criança oxidativa, criança reductiva

Descobreix el teu vi negre ideal

Com conservar el vi