ANATOMIA DE LA VINYA
La vinya expressa en la seva màgica biologia una bella i perfecta analogia al nostre propi cicle vital. Una planta els components de la qual, sense excepció, intervenen mitjançant funcions específiques en el ple desenvolupament d'un tot, perfecte i complex.
Les especies del vi
Existeixen més de seixanta espècies de vinya al món; tot i que tan sols un grapat d'elles són les utilitzades en la viticultura moderna, per exemple:
- Vitis Vinífera: Es tracta de la principal espècie eurasiàtica. La nostra principal aliada i companya. Produeix totes les varietats de raïm destinades a l'elaboració de vi. S'estima que hi ha entre cinc mil i deu mil varietats de vitis vinífera.
[[{"fid":"15206","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"type":"media","field_deltas":{"1":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"link_text":null,"attributes":{"height":797,"width":1197,"style":"height: 333px; width: 500px;","class":"media-element file-default","data-delta":"1"}}]]
Vitis vinífera de la varietat cabernet sauvignon, a la Finca de Mas La Plana.
- Vitis Riparia, Rupestris i berlandieri: Procedents totes elles d'Amèrica del Nord, no solen intervenir en l'elaboració del vi. No obstant això, les tres subespècies són immunes a la Fil·loxera, pel que són utilitzades a manera de "híbrids portaempelts"; és a dir, per proveir el sistema radicular en què les vinyes són empeltades.
Les parts del tot: Anatomia de la vinya
Totes les vinyes referenciades anteriorment tenen en comú una estructura que passem a desarmar part per part per entendre la màgia de la seva fisiologia al complet:
- Arrels: S'encarreguen d'absorbir aigua i els nutrients necessaris per a la vinya. Al seu torn, amarra la planta a terra i emmagatzema hidrats de carboni que li permetran sobreviure al fred hivern.
- Sarments - Pàmpols: Són els nous creixements que la planta produeix cada any. Quan aquests són lignificats passen a denominar-se sarments. A cada sarment es distribueixen els nusos a manera de protuberàncies. A cada nus pot desenvolupar vida en forma de fulla i flor; o bé de fulla i circell. En la precisa unió del pecíol (una mena de cua que subjecta la fulla) i el sarment es formen les preuades gemmes.
- Fulles: Es signifiquen com el cor i motor de la vinya. Com a responsables de la fotosíntesi són les encarregades d'iniciar la maquinària mitjançant la qual la planta obtindrà oxigen i la essencial glucosa. Aquesta es concentra en la fruita, tot i que l'energia emmagatzemada a la glucosa també pot ser destinada a altres processos vitals per a la vinya.
[[{"fid":"15209","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"type":"media","field_deltas":{"2":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"link_text":null,"attributes":{"height":320,"width":481,"style":"height: 333px; width: 500px;","class":"media-element file-default","data-delta":"2"}}]]
Sarments produïts recentment, i fulles desenvolupades en ells. A la Finca Mas La Plana.
- Circells: A diferència dels arbres, la vinya no té mètode de sostenir-se per si mateixa. Per a això necessita d'una estructura a què aferrar-se i mantenir-se dreta enroscant, per exemple, a un filferro de estacada.
- Flors i Baies: Les flors, a manera de genitals, són els òrgans reproductius de la vinya. Agrupades en el seu inici configuren les inflorescències. Cada flor pol·linitzada esdevindrà en una baia, de manera que les inflorescències es convertiran en el desitjat futur raïm.
[[{"fid":"15210","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"type":"media","field_deltas":{"3":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"link_text":null,"attributes":{"height":365,"width":552,"style":"height: 331px; width: 500px;","class":"media-element file-default","data-delta":"3"}}]]
Inflorescència, a la Finca de Mas La Plana.
- Rovells: En la unió del full i el sarment neixen els rovells. Un cop formades, maduren dins de la seva coberta durant tota la temporada de creixement. Al final de la mateixa, cada rovell albergarà les estructures que donaran vida, en el següent cicle, als futurs pàmpols i sarments; fulles, flors i circells.
- Fusta d'un Any: Durant l'hivern, els joves pàmpols es tornen llenyosos i esdevenen en els nous sarments. A la primavera, els sarments s'hauran convertit en fusta d'un any. De manera habitual la vinya només produeix fruit en els sarments que creixen de les gemmes que es van desenvolupar l'any anterior. D'aquí la necessitat del viticultor de gestionar correctament la fusta d'un any, podant-la a l'hivern. Aquesta fusta d'un any rebrà el nom de vara (si conté d'entre vuit a quinze rovells); o polze (entre dues i tres rovells).
- Fusta Vella: La fusta vella està composta pel tronc i els braços de la planta; si bé no totes les vinyes comparteixen la mateixa estructura. Es tracta de la fusta de més d'un any i la seva quantitat dependrà de la poda. Durant el fred hivern, la fusta vella emmagatzema hidrats de carboni que, a manera d'energia, s'utilitzarà per alimentar el creixement dels pàmpols fins que les fulles puguin generar els recursos per al complet desenvolupament de la vinya.
[[{"fid":"15211","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"type":"media","field_deltas":{"4":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"link_text":null,"attributes":{"height":871,"width":1308,"style":"height: 333px; width: 500px;","class":"media-element file-default","data-delta":"4"}}]]
Fusta d'un any i fusta vella, a la Finca Mas La Plana.
Cada part, cada mínima funció és un perfecte i complex disseny biològic. Una saviesa profunda que ens ofereix la natura; que ens empetiteix i ens obliga a escoltar-la i respectar-la, per només llavors, oferir-nos el millor de si.