Viatjar amb vi

De manera que t'has comprat unes quantes ampolles de vi tot visitant cellers i ara has d'intentar fer-les arribar a casa d'una peça ...? No et preocupis, a continuació t'explicaré com aconseguir-ho sense arriscar a perdre ni una gota.
El més important a l'hora de portar a casa el vi que has comprat durant el viatge és, per descomptat, assegurar que les ampolles arribin senceres. Per motius evidents, una maleta "dura" és la millor opció. Però si no en tens una, no cal que surtis corrent a comprar-la ara mateix:
Pensa amb previsió ...
Quan estiguis planejant el viatge, després de reservar vol, hotel, etc., i si l'itinerari escollit inclou visites a cellers, és aconsellable que t'informis si disposen d'embalatges especials per protegir les ampolles que adquireixis.
A tall d’ exemple, a la botiga del Centre de Visites de Bodegas Torres, disposem d'estoigs individuals, així com maletes a prova d’impactes amb capacitat per a tres ampolles que, a més, podràs facturar.
També és molt important tenir en compte els límits de pes de la companyia aèria amb la que viatjaràs; aquesta informació es pot trobar a les seves pàgines web. Si et passes del límit, hauràs de pagar un cost addicional, així que segurament no t’hi voldràs arriscar!
De manera que abans d'embarcar hauries de comprovar el número d’ampolles que pots portar amb tu:
- Aquesta informació generalment està disponible a les pàgines web del govern de cada país. Per exemple, als EUA: https://help.cbp.gov/app/answers/detail/a_id/190/~/bringing-alcohol-(including-homemade-wine)-to-the-u.s.-for-personal-use
- Dins de la UE és fàcil, ja que no hi ha restriccions si el vi és per a consum propi: http://europa.eu/travel/shop/index_es.htm
Solucions casolanes
Si finalment tens més ampolles que embalatges i necessites improvisar una solució d'urgència, hi ha un parell de "remeis casolans" que m'han tret d'alguna dificultat en més d'una ocasió:
- Pots posar l'ampolla a la màniga d'una camisa vella (una de la que no t'importi prescindir en cas que es taqui accidentalment de vi negre) i enrotllar-la al voltant de l'ampolla. Després la protegeixes dins d'una bossa de plàstic. En lloc de la màniga d'una camisa, també pots introduir l'ampolla en un mitjó i acomodar-la entre la roba bruta, tovalloles, etc.
- Quan sóc més previsora i planejo amb antelació el meu viatge a països vinícoles, acostumo a posar la roba i les sabates a l'equipatge de mà i facturo una maleta "dura" buida (amb un parell de tovalloles velles) per portar-me a la tornada qualsevol tresor líquid pugui trobar.
El fenomen de "la malaltia de l'ampolla"
Després del viatge, hauràs de mimar una mica a les ampolles i deixar-les descansar. Hi ha un fenomen anomenat la "malaltia de l'ampolla", i és que al vi no li agrada viatjar: El moviment i els canvis de temperatura que pateix durant el viatge poden afectar el seu sabor, especialment en les anyades més velles.
De manera que un cop arribis a casa, col·loca les ampolles en posició horitzontal en un lloc fosc, preferentment a baixa temperatura, imitant en la mesura del possible les condicions d'un celler. En cas contrari, si destapes les ampolles massa aviat, és molt possible que et trobis amb un vi apagat, decaigut.
Tingues present que el vi ha de tornar a estabilitzar-se i per a això necessita una mica de temps. Recomano esperar entre un parell de dies i un parell de setmanes (en el cas d'anyades molt antigues).
Així doncs, previsió, paciència i ... Salut!