VI I DIETA D’ESTIU

A l'estiu, la complexitat gastronòmica dels nostres plats queda relegada per la saborosa simplicitat, en nom d'un major gaudir de temps lliure. Així, la neutralitat organolèptica d'aliments, com l'arròs o la pasta, requereixen de complements en forma de salses, espècies, verdures i altres per donar-los vida. Una versatilitat gastronòmica que, però, pot suposar un repte quan busquem l'acompanyant ideal en forma de vi.
Si bé és cert que ens endinsem en el terreny de la subjectivitat, hi ha certs conceptes que ajuden a ser tinguts en compte, ja que l'objectiu de tot maridatge ha de buscar un equilibri d'intensitats; contrastar o combinar la intensitat del sabor del menjar amb la intensitat del sabor dels vins.
Mediterrani
La màgia de la dieta mediterrània i gran part de el secret del seu èxit resideix en la gran versatilitat que ofereix, podent ser adaptats ingredients dels cinc continents. Alguns exemples que ens poden ajudar a definir el seu vi ideal:
Arrossos i sofregits: blancs intensos
Els sofregits són molt intensos en sabor, amb una alta acidesa i sovint acompanyats de crustacis i mariscs, peixos... per això un blanc intens, sedós, amb austera força.

D’aquesta manera, la elegant chardonnay de Sons de Prades (DO Conca de Barberà) amb notes afruitades i un delicat matís de fruits secs, ens ajudarà a donar-li harmonia a aquests plats.
Carns i làctics:
En general, vi, carn i formatge es porten bé, pel que no és difícil trobar un vi per complementar-los, d'una manera o altre. De manera que, per assegurar un maridatge reeixit, ens centrarem en les textures; atenent vins blancs cremosos i untuosos, o negres amb certa criança, per fer d'una salsa beixamel una experiència de luxe.

Canelons de carn amb salsa beixamel i formatge, deliciós amb Purgatori (DO Costers del Segre).
Verdures i Hortalisses: Blancs lleugers
Cebes i alls tendres, carxofes i així un llarg etcètera conformen l'estructura de molts plats estiuencs que se serveixen de l'horta per donar-los vida i color; per la qual cosa buscarem no desvirtuar l'esperit del plat, ressaltant la frescor de les verdures mitjançant un vi blanc de cos lleuger i vivaç, amb notes cítriques i vegetals.

La excelsa riesling de Waltraud (DO Penedès) es sens dubte una bona opció per completar l’experiència mediterrània
Marisc i peix: Blancs d’untuositat i escumosos
A la imatgeria del receptari coster mediterrani abunden anxoves, cloïsses, musclos i altres mariscs. Potser per això, és una zona que també destaca per la complexitat i acidesa dels seus vins blancs.

Milmanda (DO Conca de Barberà)aportarà aquella untuositat que converteix el maridatge en una experiència sublim.
I és que els escumosos troben grat l'abraçada de Posidó. D'aquesta manera, plats amb marisc en cru o poca cocció, peixos fumats i arrossos negres conformen un Olimp d'ideal gustatiu que sembla eternitzar els frescos plats d'estiu.

Bunyols, escabetxos, escalivades o amanides abracen amb sana necessitat a l'acidesa, sequedat i untuositat dels escumosos de qualitat, com en el cas de Vardon Kennett.
Serveixi això com a orientació i complement a la plena subjectivitat de cadascú. Al cap i a la fi, només els nostres paladars han de dictar el reeixit i agradable tast de cada vi, de cada plat i del seu vincle harmònic. Salut!