LA GARNATXA I EL PRIORAT
Una relació perfecta
Celebrem el Dia de la Garnatxa tot aprofundint en les característiques varietals i en la relació idíl·lica que manté amb els vins del Priorat de Familia Torres.
La garnatxa, la varietat
- En general, la varietat ofereix vins rics en alcohol, aromàtics i de taní sucós, però quan es conrea en sòls de rendiment baix, com els de la DOQ Priorat, s'obtenen vins excepcionals, entre els millors del món.
- Pel que fa al seu origen, tot apunta a Aragó. Si bé, l'estudiós Valier, va assegurar al segle XIX que la varietat va ser d'implantació moderna a l'Aragó, però que abans de la fil·loxera es va estendre pel sud de França, sota les sinonímies crénéche, grenache o plant espagnol.
- Per altra banda, i pel que fa a l'etimologia, molts afirmen que deu el seu nom al color granat dels seus vins i es recorda que, ja el 1397, apareixen referències a un tipus de vi anomenat granat.
- Es tracta d'una varietat de cep molt vigorosa i resistent a la sequera. Els seus carrassos són de mida mitjana, compactes, de color negre, amb pruïna, pell fina i polpa sucosa.
Cep a les vinyes del Priorat (propietat de Familia Torres).
Els sabors de la garnatxa clàssica ens recorden els fruits vermells (maduixa i gerd principalment), amb una essència especiada que torna en aromes de reducció de tipus cuir i toffee quan envelleixen.
Per què el Priorat?
Les particularitats climàtiques i orogràfiques de la zona, sumades a la història i la cultura d'aquesta terra, fan que els seus vins siguin quelcom d'únic al món. El Priorat gaudeix d'un clima mediterrani però d'influència continental en el seu vessant més occidental.
- Els hiverns són temperats a la llum del dia, però les baixes temperatures cobren una nova dimensió a les nits.
- I al contrari, els estius són molt càlids i secs. La marinada, el vent que ve de la mar, bufa fresca i humida, i tempera les hores d'insolació més gran, que són moltes; de la mateixa manera que el mestral bufa en sec, i aporta un cert perfil continental.
- Però si alguna cosa defineix la personalitat reconeguda dels vins del Priorat és el mateix sòl que bressola les vinyes, la llicorella, la pissarra d'origen paleozoic. Els ceps hi enfonsen les seves arrels tot cercant l'aigua. Un sòl difícil i exigent que obliga a conrear en costers pronunciats que fan necessàries la creació de les terrasses singulars als vessants escarpats.
- En els seus vins descansa en la fermesa i l'elegància dels seus negres: rics, especiats, d'aparença i estructura fèrria, expressius i aromàtics en nas i una graduació que es mostra tersa i vellutada en boca. Vins l'herència i el llegat dels quals assenyalen a la història, al paisatge i a la cultura particular envers la vinya, mitjançant la garnatxa.
- Les vinyes de garnatxa més bones del Priorat es troben a terrasses impossibles, cingles escarpats entre els 500 i 700 metres d'altura que afavoreixen rendiments baixos i una alta qualitat final en els vins.
Els nous Priorats paradigmàtics són de color profund, amb alta concentració de tanins i amb una mica menys de grau d'alcohol que els seus antecessors del s. XX. Destaca la concentració aromàtica amb una fruita negra i fresca molt present, com també l'ús del roure nou francès, sempre tan elegant.
Mas de la Rosa
Mas de la Rosa és l'expressió màxima, i alhora hedonista, d'una vinya històrica de Porrera, d'1,9 hectàrees amb ceps de senectut experta de més de 80 anys, plantats en costers sobre sòl de llicorella i a redós d'un paisatge de somni.
Mas de la Rosa a la vinya del Priorat (propietat de Família Torres).
Si pensem que les vinyes entre els 25-30 anys ja disposen d'un sistema plenament desenvolupat que els permet enfonsar la seva essència radicular fins a parts del sòl més profundes, on és capaç d'extreure reserves hídriques, les vinyes de Mas de la Rosa, que ja voregen els 80 anys, acumulen a la fisiologia l'experiència i els grans avantatges, per exemple, la seva alta resistència a les temporades seques.
I és que, com menys vigor, més petits i concentrats són els carrassos. A més, el raïm disposa de més pellofa que polpa, cosa per la qual serà creditora de més taní, concentració i expressió varietal, en un menor volum de most.
També, la resistència més gran a les condicions climatològiques adverses i a l'estrès hídric garanteixen una seguretat més gran en la salut i la maduresa del raïm.
Mas de la Rosa transmet una finor extremada i un estil fresc, que respecta l'essència fruitera, afavorit per la situació de la finca en una zona freda amb orientació a l'est.El vi s'elabora amb summa delicadesa, i es preserva la puresa i l'expressió varietal de la fruita. Després, descansa durant 19 mesos de criança en botes de roure nou francès, i completa el perfil d'un vi senzillament insuperable.
Perpetual
Perpetual és un vi que neix del temps i de la terra. Les vinyes velles de garnatxa i carinyena d'entre 80 i 100 anys, plantades en pendents pronunciats de pedra llicorella (pissarra), són l'essència d'aquest vi de gran concentració i personalitat. Petites parcel·les que pertanyen a viticultors de la zona, ubicades a diversos municipis del Priorat, sobre les quals es fa un seguiment exhaustiu per garantir la màxima qualitat del fruit. El Perpetual és un homenatge al vi de guarda del Priorat, un vi intens i amb caràcter, nascut per vèncer el temps.
Les vinyes antigues de garnatxa i carinyena que habiten les terrasses impossibles del Priorat ofereixen rendiments molt baixos, però d'una qualitat excelsa.
Perpetual és un vi amb criança de 18 mesos en fudres de roure francès, vellut porpra profund que vesteix un nas de fruita negra madura, confitura de prunes i amb notes de torrefacció de fum i cacau. Tot això es troba en un llera de fons mediterrani, salvatge i coneguda, on la farigola i l'eucaliptus s'acomoden en nas.
Els tanins, madurs i rodons, ens transporten cap a un final tan llarg que sembla detenir el temps, i aleshores ens perdem en les seves notes finals de regalèssia i caramel.
Perpetual a la vinya del Priorat (propietat de Família Torres).
Salmos
Salmos reflecteix la tipicitat d'un sol municipi, concretament de Porrera. Els raïms procedeixen majoritàriament de les vinyes pròpies a la part alta del municipi, denominades la Giberga, La Solana i La Coma, plantades en terrasses als anys noranta a una altitud que arriba als 550 metres.
Salmos és un cupatge de garnatxa, que aporta sensualitat al vi, i carinyena, que li dona cos i estructura. Posteriorment, una criança de 14 mesos en roure francès emmarca i perfila el conjunt. L'etern binomi que fa dels vins del Priorat quelcom tan especial, apreciat arreu del món.
D'atractiu color cirera fosc, en nas és intens i interessant. A la riquesa fruitera (confitura de gerds) s’hi suma un desplegament d'aromes madures (figues, prunes, panses) sobre un fons que recorda el coco i el massapà (ametlles). En boca és seductor, elegant, amb un taní finíssim i perfumat que es perllonga en un discórrer llarg, entre matisos torrats i de fustes nobles (roure, cedre).
Salmos amb la Vila de Porrera al fons.
Secret del Priorat
El vi erigeix la seva cuirassa organolèptica des de la seva mescla varietal (garnatxa, carinyena, cabernet sauvignon, merlot i syrah), a partir d'una fruita vermella madura, viva i expressiva. Des dels seus 12 mesos en botes de roure francès que, a manera de complement, es presta a regalar-nos el millor de si, sense protagonisme evident. Sense estridències. Una subtilesa que es mostra plena en el seu pas per boca amable però persistent.
Secret del Priorat, amb la vinya de la DOQ Priorat al fons
De bell color cirera fosc i ben cobert. Poderós en nas, amb notes riques fruiteres que recorden la confitura de cireres vermelles, sobre un fons deliciós de fruits madurs (panses, dàtils) i un toc d'espècies (pebre negre). En boca és saborós, àgil, lleuger, però amb una rica elegància. Ben construït sobre el taní delicat i de trama fina. Seductor i amb personalitat moderna que cerca més elegància que vigor.
Un vi, en definitiva, paradigma de les elaboracions del segle XXI, versàtil, rodó, però amb un potencial de guarda d'entre vuit i deu anys. Apte per anar de copes de manera distesa amb els amics, però també com a complement ideal per a àpats amb taules parades de manera tradicional (carns a la graella, peces de caça, amb salses de pebre i especiades).
Els vins del Priorat de Familia Torres són el fruit de l'equilibri perfecte entre la tradició i la modernitat. Una terra que sembla sostinguda als turons i a les terrasses impossibles, als boscos d'ànima mediterrània de ginebró, farigola, pi i romaní, i als sòls amb un mosaic de pissarra complicat. A la història i al patrimoni. Al temps que allà sembla que s'atura. Al paisatge i a les gents.