Vi i enoturisme a la tardor
La vinya, la vida, les experiències, els vins
Amb l'arribada de la tardor, el paisatge es transforma en un oasi de pau que convida a la reflexió i al gaudi pausat. És un temps ideal per submergir-se a la riquesa cultural i vivencial, com també a la diversitat gastronòmica i la calidesa de la seva gent, de les regions que, com a casa nostra, s'eleven i es desenvolupen sobre els fonaments d'una tradició vinícola ancestral.
La vinya: cromatisme sensorial i latència
- Un horitzó rogenc i blau ultramar. Fileres de vinyes que es fonen i confonen amb la paleta natural de colors terra sota els seus peus. Els nostres peus. Un recés cromàtic de tardor que inicia la letargia progressiva i inevitable de la vinya.
- La caiguda de la fulla anuncia l'arribada imminent del fred de tardor, i amb ell posa fi a la temporada de creixement. Els pàmpols esdevenen sarments llenyosos i progressivament les fileres de les vinyes perden el verd a vista d'ocell, i només queda un paisatge tardorenc d'ocres i terra que generen una falsa aparença de quietud. D'aquesta manera, la vinya emmagatzema, latents, reserves d'hidrats de carboni al tronc, als braços i a les arrels. Aquestes reserves energètiques seran de gran importància per alimentar el creixement dels pàmpols nous fins que les fulles puguin proporcionar els hidrats necessaris per a la planta.
La coneguda com a «aturada hivernal» és una mena de «mode avió» i gràcies a aquest procés les plantes es protegeixen del fred i la resta d'inclemències meteorològiques que hi ha en aquestes dates.
Paisatge de tardor a la vinya de Grans Muralles (DO Conca de Barberà)
- Les fulles han aturat la seva activitat i esdevenen ocres, i tenyeixen primer les vinyes i després el sòl. Perquè hi ha molt en joc. Les gelades primerenques de tardor poden incidir en una acumulació inadequada de reserves, que, al cap i a la fi, suposaria un descens notable de la producció de la vinya en els anys vinents.
Experiències: de bellesa, calma i hedonisme
Abans del recolliment hivernal, la tardor encara ens ofereix llum i temperatures moderades, context que convida a sortides i activitats que tenen la vinya i el seu entorn com a nexe orbital. Com a exemple tenim aquestes propostes per a un dia de tardor qualsevol, potser avui mateix.
D'activitats i esdeveniments singulars
- El Centre de Visites de Familia Torres, al cor del Penedès, continua renovant, actualitzant i proposant noves activitats i esdeveniments singulars, que se sumen a les experiències que s'han convertit en un referent de l'enoturisme de qualitat, premiades i reconegudes internacionalment. A l'enllaç assenyalat pots consultar tot allò que podem oferir i fer-ne la reserva.
- I és que la mateixa finca de Mas La Plana, bé val un passeig entre les vinyes i el gaudi d'un tast inoblidable a l'excels celler Waltraud, bressol dels vins icones que conformen la col·lecció antològica de Familia Torres.
Persona que gaudeix d'una copa de vi a les vinyes de Familia Torres
El Celleret: el Mirador del Penedès més saborós
- De tornada a Mas La Plana, culmina amb els de casa una tornada de natura i vi a El Celleret. L'espai gastronòmic de Famila Torres al Penedès. Un racó elegant i acollidor on es pot gaudir la gastronomia local més bona; obert a un jardí d'oliveres que es fon amb la vinya de Mas La Plana fins a acaronar, a l'horitzó, els cims de Montserrat.
- El patrimoni culinari i el paisatge del Penedès, des de l'interior fins al mar, és el protagonista de la cuina del nostre celler, on, amb la celebració de l'esperit de la Mediterrània, harmonitzem amb el nostre llegat més preuat, els nostres vins per dibuixar els paisatges del Penedès a la taula.
Els vins: la nostra selecció de tardor
- Sense moure'ns del Penedès, trobem la llar de Familia Torres i del seu icònic Mas La Plana. Un vi que anyada rere anyada assoleix l'excel·lència. La llegenda que es vesteix de negre.
- A l'ampolla descansa, fins al seu destapament, l'ànima d'una terra. L'expressió i l'estructura manifesta del seu origen; inconfusible en la qualitat i riquesa dels seus tanins carnals i fruiters; i identificable en les intenses notes varietals del microclima de la finca que ens regala un nas de bosc mediterrani, de nabius i mores, profund i captivador.
- Els seus 18 mesos de criança en roure francès enllesteixen i afinen la qualitat dels tanins i li confereixen pensaments d'espècies. En boca, el seu recorregut llarg ens torna la maduresa i la fruita dels seus tanins, tot envoltat en un halo de vellut que ens omple la boca, un dimensió i volums elegants que no irrompen sinó que sembla que llisquin pel nostre paladar de manera orgànica, natural.
Mas La Plana, DO Penedès, maridat amb un plat típic de la gastronomia de la tardor
- Ara anem cap a les terres del Segre. Allà, la història del Purgatori parteix d'un exili i culmina en un vi que, malgrat el seu recorregut curt des de la seva creació, s'ha fet creditor de múltiples reconeixements. I és que, des del 1770, els monjos de l'abadia de Montserrat es van instal·lar a la finca per penitència, i van treballar la terra per abastir d'aliment la diòcesi i per sadollar la set.
- El Purgatori exhibeix un color cirera abismal que hipnotitza. En nas, apunten intenses notes florals i fruiteres (violetes, cassis), envoltades en un halo de matoll mediterrani de record a farigola. La fusta sedueix des del fumat i les espècies (cacau), i crea d'aquesta manera una complexitat i uns ports elegants. En boca és carn i temptació. Intensitat i volum. Garnatxa, carinyena o syrah de nou unides per fer de les nostres vides celebració i pur plaer.
El Purgatori, DO Costers del Segre, maridat amb un plat de la gastronomia de tardor
La tardor ens ofereix una infinitat d'estímuls sensorials. Una calma aparent que amaga una activitat latent a la vinya, un paisatge d'ocres i terra que allotja un ventall ample d'activitats per a una immersió completa al món de la vinya i el vi.