RIESLING

waltraud

Del centre d'Europa al Penedès Superior, gràcies al Waltraud 

El 13 de març se celebra el Dia Internacional de la Riesling, i Familia Torres se suma a aquesta efemèride tot dedicant aquest especial sobre la varietat alemanya per antonomàsia, com també al Waltraud, l'única i exclusiva referència varietal del celler. 

  • Ens trobem davant d'una varietat blanca, sensible a la podridura, que produeix vins exquisits que es distingeixen per les aromes primàries terpèniques (llimona) i per l'expressió fruital elegant. La riesling és la reina dels vins alemanys, especialment a les regions de Mosel·la i el Rin. També la trobem a França (Alsàcia), Suïssa, Itàlia (Alt Adagio i Venècia), Àustria, Hongria, República Txeca, etc. En definitiva, a l'Europa central.    

A Espanya la trobem al Somontano i al Penedès Superior, on la conrea Familia Torres per elaborar el Waltraud. Un vi varietal, batejat en honor a l'artista alemanya Waltraud Maczassek, esposa de Miguel A. Torres.  

Cepa de la variedad de Riesling, propiedad de Familia Torres 
Cep amb la varietat riesling, propietat de Familia Torres. 

 

Riesling en profunditat

  • La riesling és una varietat blanca de personalitat definida i completa. Molt aromàtic, afruitada, d'acidesa elevada i un menor grau d'alcohol, a causa de la broma dels rius on s'acomoda i els climes més extrems de les latituds més septentrionals del continent. De maduració tardana, d'entre totes les varietats se sol veremar a l'última posició, per oferir-nos aquesta complexitat organolèptica tan característica. Aquest factor climàtic la converteix en una varietat ideal per a l'elaboració de vins «late harvest» o de verema tardana. (Vins dolços exposats a podridura noble o grisa). 
  • En general, els vins de riesling tenen una gran longevitat i un potencial meravellós per a l'envelliment en ampolla. Brillen per la seva força i bon equilibri entre el sucre i l'acidesa, i tenen una aroma característica terpènica (aromes procedents de la mateixa planta i de les pellofes, que també es coneixen com a aromes primàries). Els terpens, com el linalol, el geraniol i el citronel·lol, són les molècules responsables de les característiques aromàtiques més florals, que perfilen varietats com ara la riesling, el moscatell, la gewürztraminer, l'albariño, etc.). 
  • Al cep, el carràs és petit i compacte. Els grans del raïm també són petits, circulars, de pell gruixuda i consistència tova. Resistent al fred hivernal, pot suportar gelades que altres varietats no podrien resistir.  
  • En climes més càlids, els rieslings ofereixen notes de fruita de pinyol (préssec) i un halo cítric, fresc i envolupant. En climes més freds, la varietat canvia la fruita de pinyol per fruita fresca (poma verda, llimona) i notes florals.  

Amb l'edat, tots els rieslings són capaços de desenvolupar unes notes complexes i elegants que deixen un record de fum i mel, envoltats en un color daurat que amaga un misteri de fruites exòtiques, cítriques i especiades, sense perdre mai la seva frescor. 

El Waltraud 2022 - Vi ecològic - (DO Penedès)  

Conreada a la finca Fransola, a més de 550 metres d'altitud, el sòl es caracteritza per ser de perfil argilós i calcari, profund, de color rogenc, amb un drenatge moderat i una capacitat alta de retenció d'aigua, cosa que permet la màxima expressió aromàtica dels vins blancs.  

Vino Waltraud, propiedad de Familia Torres, a punto de ser degustado. 
Vi Waltraud, propietat de Familia Torres, a punt de ser degustat. 

 

El Waltraud llueix un groc pallós pàl·lid, lluminós i net. Elegant i seductor, en nas i paladar ens porta a la memòria seda líquida, mentre que les aromes ballen entre la flor de la tarongina, records cítrics (pell de llimona) i acords de mel. 

Tot això sota una elegància sustentada en un fons vegetal suggeridor i una acidesa varietal excelsa. Elegant, amb cos ferm però sedós i un final de tall gormand que recorda el pa d'espècies. 
 

 

  • Quant a la gastronomia, el Waltraud és ideal amb ostres i marisc, i insuperable quan acompanya peixos, arrossos, pastes amb salsa marinera, pollastre o ànec amb salsa dolça. De la mateixa manera és un aliat meravellós per als formatges blaus i de crosta tova.  
El vino Waltraud, marida a la perfección con este plato a base de pescado.  
El vi Waltraud marida a la perfecció amb aquest plat a base de peix.  

Hi ha vins que van més enllà del plaer, de l'hedonisme, del fet organolèptic i que contenen un discurs, una història que mereix ser explicada. Vins amb ànima. Vins vius, per al record. El Waltraud és un d'aquests vins.