RIESLING

Del centre d'Europa al Penedès Superior, gràcies al Waltraud
El 13 de març se celebra el Dia Internacional de la Riesling, i Familia Torres se suma a aquesta efemèride tot dedicant aquest especial sobre la varietat alemanya per antonomàsia, com també al Waltraud, l'única i exclusiva referència varietal del celler.
- Ens trobem davant d'una varietat blanca, sensible a la podridura, que produeix vins exquisits que es distingeixen per les aromes primàries terpèniques (llimona) i per l'expressió fruital elegant. La riesling és la reina dels vins alemanys, especialment a les regions de Mosel·la i el Rin. També la trobem a França (Alsàcia), Suïssa, Itàlia (Alt Adagio i Venècia), Àustria, Hongria, República Txeca, etc. En definitiva, a l'Europa central.
A Espanya la trobem al Somontano i al Penedès Superior, on la conrea Familia Torres per elaborar el Waltraud. Un vi varietal, batejat en honor a l'artista alemanya Waltraud Maczassek, esposa de Miguel A. Torres.

Cep amb la varietat riesling, propietat de Familia Torres.
Riesling en profunditat
- La riesling és una varietat blanca de personalitat definida i completa. Molt aromàtic, afruitada, d'acidesa elevada i un menor grau d'alcohol, a causa de la broma dels rius on s'acomoda i els climes més extrems de les latituds més septentrionals del continent. De maduració tardana, d'entre totes les varietats se sol veremar a l'última posició, per oferir-nos aquesta complexitat organolèptica tan característica. Aquest factor climàtic la converteix en una varietat ideal per a l'elaboració de vins «late harvest» o de verema tardana. (Vins dolços exposats a podridura noble o grisa).
- En general, els vins de riesling tenen una gran longevitat i un potencial meravellós per a l'envelliment en ampolla. Brillen per la seva força i bon equilibri entre el sucre i l'acidesa, i tenen una aroma característica terpènica (aromes procedents de la mateixa planta i de les pellofes, que també es coneixen com a aromes primàries). Els terpens, com el linalol, el geraniol i el citronel·lol, són les molècules responsables de les característiques aromàtiques més florals, que perfilen varietats com ara la riesling, el moscatell, la gewürztraminer, l'albariño, etc.).
- Al cep, el carràs és petit i compacte. Els grans del raïm també són petits, circulars, de pell gruixuda i consistència tova. Resistent al fred hivernal, pot suportar gelades que altres varietats no podrien resistir.
- En climes més càlids, els rieslings ofereixen notes de fruita de pinyol (préssec) i un halo cítric, fresc i envolupant. En climes més freds, la varietat canvia la fruita de pinyol per fruita fresca (poma verda, llimona) i notes florals.
Amb l'edat, tots els rieslings són capaços de desenvolupar unes notes complexes i elegants que deixen un record de fum i mel, envoltats en un color daurat que amaga un misteri de fruites exòtiques, cítriques i especiades, sense perdre mai la seva frescor.
El Waltraud 2022 - Vi ecològic - (DO Penedès)
Conreada a la finca Fransola, a més de 550 metres d'altitud, el sòl es caracteritza per ser de perfil argilós i calcari, profund, de color rogenc, amb un drenatge moderat i una capacitat alta de retenció d'aigua, cosa que permet la màxima expressió aromàtica dels vins blancs.

Vi Waltraud, propietat de Familia Torres, a punt de ser degustat.
El Waltraud llueix un groc pallós pàl·lid, lluminós i net. Elegant i seductor, en nas i paladar ens porta a la memòria seda líquida, mentre que les aromes ballen entre la flor de la tarongina, records cítrics (pell de llimona) i acords de mel.
Tot això sota una elegància sustentada en un fons vegetal suggeridor i una acidesa varietal excelsa. Elegant, amb cos ferm però sedós i un final de tall gormand que recorda el pa d'espècies.
- Quant a la gastronomia, el Waltraud és ideal amb ostres i marisc, i insuperable quan acompanya peixos, arrossos, pastes amb salsa marinera, pollastre o ànec amb salsa dolça. De la mateixa manera és un aliat meravellós per als formatges blaus i de crosta tova.

El vi Waltraud marida a la perfecció amb aquest plat a base de peix.
Hi ha vins que van més enllà del plaer, de l'hedonisme, del fet organolèptic i que contenen un discurs, una història que mereix ser explicada. Vins amb ànima. Vins vius, per al record. El Waltraud és un d'aquests vins.