LA VEREMA

Temps de verema. Les diferents finques de Família Torres esdevenen un formiguer d'acció coreografiada. Vinya i humanitat es miren als ulls. Es coneixen i es reconeixen.
Un renéixer anual celebra la maduresa plena de les baies que, ara raïm, llueixen exuberants, d'una bellesa vital que vesteix vinyes d'un variat cromatisme varietal; arc de sant Martí terrenal prest a esdevenir vi, embotellant essències i particularitats, sempre úniques, de cada anyada, de cada finca, de cada parcel·la.
Sigui la verema, potser, un d'aquests moments i context en el qual naturalesa i ésser humà culminen el seu estret vincle. Matèria i cor. Una simbiosi que descansa en el respecte i l'esforç, en l'experiència atàvica dels milers d'anys de viticultura que ens contemplen. La cultura de la vinya com a mitjà per fondre amb la terra.
[[{"fid":"20774","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"type":"media","field_deltas":{"1":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"link_text":null,"attributes":{"height":277,"width":404,"style":"height: 343px; width: 500px;","class":"media-element file-default","data-delta":"1"}}]]
Raïms de chardonnay veremats a la finca de Milmanda (DO Conca de Barberà), propietat de Família Torres.
La verema, però, comença abans. Durant la maduresa del raïm, viticultors i enòlegs necessiten de recórrer a precisos anàlisi per conèixer el grau d'evolució del fruit: la càrrega de sucre, l'equilibri d'acidesa, la maduresa de la pell ... són paràmetres de vital importància per a determinar la data perfecta per a veremar. Clima, climatologia anual i perfil varietal són alguns dels principals agents que contribueixen a l'heterogeni del calendari.
La verema manual roman arrelada, a més de mostrar-se com a únic mètode en les terrasses impossibles de Mas de la Rosa (Porrera, DOQ Priorat).
[[{"fid":"20775","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"type":"media","field_deltas":{"2":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"link_text":null,"attributes":{"height":249,"width":689,"style":"height: 181px; width: 500px;","class":"media-element file-default","data-delta":"2"}}]]
Raïm madur en la desafiant finca de Mas de la Rosa (Porrera, DOQ Priorat), propietat de Família Torres.
A l'alba, els peus de valerosos homes i dones s’enfonsen al fang, tisora de verema a mà i cabàs a la vora. Dona inici una mena de dansa, una coreografia de la que els raïms en són protagonistes.
En els dies de calor, veremar de nit és un regal per a l'ànima i una carícia per a la pell. Sota el cel estrellat com a testimoni, també els raïms semblen beneficiar-se de l'abraçada nocturna, de la menor temperatura (factor decisiu per contenir aroma i evitar fermentacions espontànies no desitjades a causa de la canícula excessiva estival) de camí al celler.
La poètica de la terra s'expressa en la verema i esdevé tangible en mans de la nostra gent a peu de vinya. Perquè el sender del vi comença aquí i ara.