Fem nostres els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS)

L'arribada de l'any nou és un bon moment per fer balanç dels nostres objectius personals i procurar compassar-los amb els que hem d'afrontar de manera conjunta, com a societat.

Amb aquest mateix esperit, a la tardor de l'any 2015,l'Organizacióde les Nacions Unides (ONU) va proposar als líders mundials assumir un conjunt d'objectius comuns per als propers 15 anys. D'aquesta manera es va crear una agenda comuna, l'anomenada 'Agenda 2030', que recull els 17 Objetiusde Desenvolupament Sostenible(ODS).

Imatge
Los 17 objetivos de desarrollo sostenible. Fuente: ONU

Els 17 objectius de desenvolupament sostenible. Font: ONU

Des de treballar plegats contra la pobresa i la fam, i a favor de la pau i la justícia, fins a protegir la vida submarina i la dels ecosistemes terrestres; des de reinventar el concepte de ciutat per fer-les més sanes i sostenibles, fins a unir esforços per assegurar l'accés de tothom a l'aigua potable i de sanejament, els ODS representen el full de ruta de la humanitat per avançar cap a un futur més bo en un planeta més bo.

Per a això, els ODS apressen a impulsar les energies netes i renovables, reduir les desigualtats, incrementar l'acció contra la crisi climàtica per mitigar el seu avançament i contribuir per tal que tots ens puguem adaptar als canvis. A assolir una indústria més innovadora i compromesa amb el medi ambient o promoure un consum més responsable.

Però en aquest darrer apunt de l'any vull destacar l'últim d'aquests disset reptes: el número 17, que fa referència a la col·laboració necessària per assolir-los.

Per això, l'ONU ens anima en aquest ODS a establir aliances i unir voluntats tot assenyalant que "per assolir aquestes fites tothom ha de fer la seva part: els governs, el sector privat, la societat civil i, evidentment, totes les persones: persones com ara vostè".

I aquest "vostè" ens invoca a tots els ciutadans del món. No importa la capacitat amb la qual puguem contribuir-hi, doncs com diu el famós lema ecologista "els petits canvis són poderosos". I en ells, en la suma d'aquests petits gestos radica l'èxit de les millores globals recollides en aquest mosaic colorit i ambiciós de bons propòsits que formen els disset ODS.

Segur que molts creuen que hi falten objectius, i que caldria afegir-hi aquest o aquell. Per la meva banda, només n'incorporaria un: el de recuperar com a societat l'optimisme i l'alegria de viure.

El trànsit de la pandèmia de la COVID-19 està sent massa llarg, massa aspre. D'aquí que haguem d'incorporar, després de l'ensenyament adquirit en aquest temps que ens ha tocat viure, l'objectiu de posar en valor el fet d'estar aquí i ara. Sentir el privilegi d'habitar aquest bell planeta, tenir-ne cura com si fos la nostra llar (perquè, en realitat, ho és) i assumir com a nostres els ODS.

Una tasca a la qual no en poden ni n'han de ser alienes les empreses. Per això és important que, des de les grans empreses multinacionals als petits negocis familiars, tots incorporin com a seus i en la mesura en què els sigui possible aquests objectius, una cosa a la que hi contribueix Família Torres amb el seu extens catàleg de bones pràctiques envers el compliment dels ODS.

Una llarga llista d'accions que va, per exemple, des de la instal·lació de sistemes de depuració i reutilització de les aigües residuals que es generen en els diferents processos productius (objectiu 6), fins a la construcció d'instal·lacions pròpies d'energia renovable (amb 5.438 KW de potència instal·lada) i el suport decidit a la mobilitat sostenible (82% dels vehicles comercials són híbrids i elèctrics), recollits a l'objectiu 7.

Tot això en el marc del compromís ferm de l'empresa de contribuir a l'adaptació i la mitigació de la crisi climàtica (objectiu 13). Un compromís amb el qual ja ha aconseguit reduir les seves emissions de CO2 un -34% l'any 2020, per continuar avançant amb rumb fix cap a una reducció del -60% l'any 2030 i assolir l'objectiu de ser un celler neutre en emissions de carboni l'any 2050.