Com conservar el vi quan arriba la calor

Cómo conservar el vino cuando llega el calor    Por Laura Conde, periodista

Per Laura Conde, periodista 

La temperatura és una variable crucial per a la conservació correcta del vi, juntament amb d'altres com ara la humitat i l'exposició a la llum. Això significa que quan arriba la calor hem de ser especialment curosos amb el petit celler casolà que hem anat construint al llarg de l'any (o dels anys), perquè les altes temperatures, per dir-ho de manera senzilla, multipliquen la velocitat de les reaccions químiques i poden arribar a malmetre els nostres vins.  

El millor que podem fer, arribats en aquest punt, és aprofitar les altes temperatures per obrir aquests blancs i rosats que tant ens venen de gust en aquesta època i, si viatgem, adquirir vins propis de les zones que visitem, amb la qual cosa renovem el celler. Si, així i tot, ens queden ampolles sense obrir, és important seguir aquests consells per poder-les conservar de manera òptima quan s'intensifica la calor.  

Celeste Rosé es un rosado ideal para compartir tus maridajes más veraniegos.  
Celeste Rosé és un rosat ideal per compartir els teus maridatges més estiuencs.  

Triar el lloc més fresc de la casa 

Soterranis, garatges i trasters són els ideals per emmagatzemar-hi el vi.  Si no en tenim, és important triar el lloc més fresc de la casa per guardar les ampolles, encara que, així i tot, és possible que les altes temperatures puguin acabar passant factura. Una bona opció pot ser algun armari del saló a prop de l'aire condicionat (si és que en tenim i el solem tenir en marxa), i evitar sempre llocs com ara la cuina, on els canvis de temperatura solen ser bruscos, i encara més si posem les ampolles a prop del forn i els fogons. 

Una estantería de madera con una selección de vinos en un hogar, creando un ambiente rústico y acogedor. 
Un prestatge de fusta amb una selecció de vins en una casa, on crea un ambient rústic i acollidor. 

És importantíssim evitar l'exposició a la llum directa, per tant, sempre és millor desar els vins als armaris si no disposem d'una vinoteca. Si tenim habitacions sense finestres a casa per les quals no entra el sol també és una bona opció fer-les servir de celler, sobretot quan pugen els termòmetres.   

Res de llum solar 

És importantíssim evitar l'exposició a la llum directa, per tant, sempre és millor desar els vins als armaris si no disposem d'una vinoteca. Si tenim habitacions sense finestres a casa per les quals no entra el sol també és una bona opció fer-les servir de celler, sobretot quan pugen els termòmetres.   

Sempre en horitzontal 

Per tal que el vi es conservi correctament, és important que estigui en contacte amb el suro, de manera que hem de posar les ampolles en horitzontal sempre que no hagin estat obertes. Així, el suro es mantindrà mullat i inflat, i impedirà que l'oxigen (el responsable principal que els vins es malbaratin) penetri a l'ampolla.   

No moure les ampolles 

Un altre consell interessant és ordenar les ampolles amb un sentit per evitar moure-les el mínim possible quan vulguem accedir a una d'elles. En línies generals, al vi li va bé el repòs: com menys es mogui i s'agiti l'ampolla, el resultat per al paladar serà més bo.  

Estantería de madera con Celeste Crianza y Celeste Reserva, entre otros elementos decorativos.  

Prestatgeria de fusta amb Celeste Crianza i Celeste Reserva, entre altres elements decoratius.  

Quan s'ha encetat l'ampolla 

En el cas que l'ampolla ja hagi estat encetada, el millor és tapar-la bé amb el mateix tap de suro i conservar-la a la nevera, on no és recomanable desar-la durant massa temps.  El millor és consumir-la els dies posteriors. 

Una vinoteca casolana 

Si tenim vins preuats, no volem que el calor els afecti i estem disposats a fer una inversió, una bona idea és adquirir una vinoteca i instal·lar-la a casa per assegurar-nos que es conserven correctament durant tot l'any (també a l'hivern, perquè de la mateixa manera que les altes temperatures afecten, també ho fan les baixes).  

Al mercat podem trobar opcions a partir de 100 €, una inversió excel·lent per als amants del vi que no es vulguin arriscar a malmetre'ls a causa d'agents externs.  

Serveis professionals

Una altra opció, pensada en aquest cas per a vins de categoria, és traslladar-los a La Cripta, a Igualada (Barcelona), un espai de guarda privat on es poden tenir ben resguardats els vins a tres pisos sota terra amb condicions excel·lents de temperatura, entre 12 °C i 19 °C durant tot l'any, i una humitat controlada constantment.