Com saber si un vi està en bon estat?

Et beuries un vi que fes olor de florit?
No cal ser un especialista per saber quan un vi està bo i quan no ho està. Tots sabem el que ens agrada i el que no. Deixa que la teva intuïció animal et guiï!
La primera pregunta que t'has de fer davant de la primera copa d'un vi és: fa bona olor o fa mala olor? Si t'agrada el que perceps amb el teu increïble sentit de l'olfacte és que el vi està en bon estat. Si no tens ganes de portar-t'ho a la boca és que té algun defecte i el teu savi nas t'ho fa saber amb antelació. El vi ha de fer olor de vi, de manera que si et fa olor de "suro" és que està bouchonné.
Si et fa olor a ous podrits és que té un problema de reducció: amb un "Pare nostre" i movent molt la copa poden millorar i sortir els seus aromes varietals ... Si el problema ve de l'elaboració (una mala recollida del raïm o problemes al celler) no hi ha res a fer. O sí ... torna l'ampolla!
Si bé el vi blanc, amb el temps, vol ser negre (perquè s'enfosqueix) i el negre vol ser blanc (s'aclareix), un to ataronjat en un negre i un de molt terrós en el blanc, ens indicaria que han passat a millor vida.
Bé, després de confirmar que el vi està en bon estat, com podem saber que és de qualitat?
Aquí us deixo cinc suggeriments:
1. Quan el seu perfum ens sedueix i ens omple el paladar.
2. Quan el tipus d'aromes fruitals que trobem ens agradaria com a postres.
3. Quan percebem les notes torrefactes i especiades d'un vi que corresponen a la seva bona criança en fusta. Aquests són vins que han tingut una elaboració més llarga i mimada.
4. Quan podem sentir que hi ha un equilibri màgic: que l'acidesa ha fet un pacte amb l'amargor (en el cas dels negres) i, aquest, al seu torn, està contrarestat per la dolçor de l'alcohol.
5. Quan l'ampolla s'acaba sense adonar-nos i tenim ganes de repetir.
Recorda que de vegades la combinació amb el menjar pot canviar la percepció del gust del vi i portar-te a pensar que està en mal estat. Per exemple, maridat amb carxofa el millor vi et sabrà a metàl·lic, o avinagrat si l' has pres amb una amanida "banyada" en vinagre balsàmic.
Però una sàvia combinació entre vins i aliments ens pot proporcionar molt plaer. I és que com diu el refrany castellà: "uva con queso sabe a beso". Precisament els vins més tànnics combinats amb l'àcid làctic del formatge tendeixen a semblar més rodons i agradables.
Un últim apunt: per tenir un record dels vins que t'han enamorat és un gran souvenir signar l'ampolla i/o el suro. Tot i que moltes vegades la bona companyia li suma un punt al seu buquet que després és difícil repetir.
Meritxell Falgueras