150 ANYS DE FAMILIA TORRES: EPISODIS D'UNA VIDA (5ª generació)

Continuadors del llegat i garants dels valors del celler, la cinquena generació de la família Torres és la custòdia d'un patrimoni que se sap arrelat a la terra i sustentat en el valor de l'autòcton.

Miguel i Mireia Torres Maczassek: El futur com a repte, un llegat com a responsabilitat

Miguel i Mireia són els qui avui recullen el testimoniatge de quatre generacions d'una família lliurada a la qualitat dels seus vins i brandis presents en més de cent cinquanta països. Són els responsables, avui, de mantenir el bon nom del celler i la família i contribuir al desenvolupament del negoci des del respecte per la terra i la tradició i l'aposta per la innovació.

Imatge
Miguel y Mireia Torres Maczassek

Miguel i Mireia Torres Maczassek, 5ª generació de Familia Torres, a Mas La Plana (Pacs del Penedès)

Miguel encarna avui el llegat visionari, i de la seva mà, els vins de la família vesteixen de les millors denominacions d'origen de l'estat, conformant un mosaic de petites vinyes i convergint en la idea matriu de generar una simbiòtica relació amb la millor gastronomia del planeta. A més, d'una ferma aposta per la viticultura orgànica.

Elaboracions molt cuidades i limitades, que busquen la veritable expressió de les vinyes i el seu entorn, amb la fi última de convergir en la creació d'una identitat que es creia perduda i que avui ens redefineix com a territori, dotant de singularitat els vins i referenciant-se com a únics en un món cada vegada més homogeni.

Imatge
Finca de Mas de la Rosa (DOQ Priorat)

Finca de Mas de la Rosa (DOQ Priorat). 1,9ha de ceps de 80 anys plantats en vas tradicional i en costers, a 500m d'altitud.

Per part seva, Mireia lidera també una llista de projectes d'I+D+i, que tenen com a objectiu la continuació de l'estudi de mesures no invasives envers la vinya i la seva adaptació a l'efecte del canvi climàtic, així com tractaments naturals davant noves plagues i potencials perills per a la vinya.També s’està treballant en les línies relacionades amb l’economia circular i la biodiversitat.De la mateixa manera, la continuació del projecte de recuperació de varietats ancestrals iniciat per Miguel A. Torres, constitueix un dels principals pilars que sustenten una nova manera d'entendre la vida i el vi adaptada al nou escenari climàtic i que estan impulsant amb força tant Miguel com Mireia.

Imatge
Cepas de variedades ancestrales recuperadas por Familia Torres, en fase de estudio.

Ceps de varietats ancestrals recuperades per Família Torres, en fase d'estudi.

Així, el patrimoni material que alberguen les vinyes, més enllà de suposar punts d'interès en línies orogràfiques, aferma el teixit cultural i material del territori. Ressons de pedra i ànima que dibuixen la història i la relació entre el desenvolupament d'una societat rendida a la viticultura i les seves gents.

Ermites, castells, marges, camins i fonts; assentaments ibers, fenicis grecs i romans esquitxen el nostre territori a manera de petjades imperibles que la família s'ocupa de salvaguardar i fer-les accessibles al públic que busca un enoturismo inclusiu, natural i divers.

Imatge
Bodega Purgatori, construida en 2018 por la 5ª generación para rendir homenaje a la historia viva de la finca que hospedó a los monjes de la abadía de Montserrat en el s.XVIII, y donde se elabora el vino homónimo.

Celler Purgatori, construit el 2018 per la 5ª generació per a retre homenatge a la història viva de la finca que va allotjar als monjos de l'abadia de Montserrat el s.XVIII, i on s'elabora el vi homònim.

Els nous projectes vitícoles en altura de la 5ª generació, Els Tossals de Porrera al Priorat (a 740 metres) i Els Escostes al Penedès a (700 metres), recuperen antics paisatges de vinya, al mateix temps que esdevenen possibles solucions enfront del canvi climàtic.

Imatge
Els Tossals de Porrera en el Priorat a 740 metros de altitud.

Els Tossals de Porrera al Priorat a 740 metres d’altitud.

Imatge
El paraje de Las Escostes, en el término municipal de La Llacuna, en la comarca de la Anoia (700 metros de altitud).

El paratge de Les Escostes, en el terme municipal de La Llancuna, a la comarca de l'Anoia (700 metres d'altitud).

Avui, la cinquena generació de Familia Torres mira al futur conscient dels reptes esdevenidors, però sabedora que els passos caminats pels seus avantpassats consoliden el camí.